18 Mayıs 2012 Cuma

İlime saygı 2

Bir önceki yazımda ilime karşı saygıdan bahsetmiştim. Ama konuyu açmamıştım. Peki ilim nedir? İlime olan saygı nereden gelir. Bunun önce kültürden kaynaklanan birşey olduğunu düşünürken konuştukça hiçte öyle olmadığının farkına vardım. Bir çoğumuz kitapları, yeni şeyler öğrenmeyi, yazmayı, araştırmayı severiz.


İlime karşı neden saygılı olmamız gerektiğini Kuran-ı Kerimde yer alan 'Kalem' suresi ve birçok ilimle ilgili ayetin yer alması yeterlidir. Bir kaç örnek:

-Peygamber  efendimize gelen ilk vahiy:

'Yaratan Rabbinin adıyla oku, O insanın bir kan pıhtısından yarattı. Oku senin Rabbin en büyük kerem sahibidir: Ki O, kalemle (yazmayı) öğretendir. İnsana bilmediğini öğretti.' (A'lak 1-5)

-İkinci vahiy bir tek harfle, daha sonra Kur'an'daki birçok surenin başında yer alacak olan harflerden, ilkiyle başlıyordu. Harfin hemen arkasından ilahi bir and geliyordu. İlk vahiyde de belirtilen Allah'ın insana öğretme aracı olan kalem üzerine yemin ediliyordu. Kalem'e and içtikten sonra, bir de onun yazdıklarına and içiliyordu:

'Nun. Kaleme ve satır satır yazdıklarına and olsun. Senin Rabbinin nimetiyle bir deli değilsin. Gerçekten senin için kesintisi olmayan bir ecir vardır. Ve şüphesiz sen pek büyük bir ahlak üzerindesin. (Kalem 1-4)

-Kalemden sorulduğunda Peygamber efendimiz şöyle dedi:

'Allah'ın ilk yarattığı şey kalemdi. Kağıdı yarattı ve kaleme 'yaz!' diye emretti. Kalem 'Ne yazayım?' diye sordu. Allah: 'Kıyamete dek yarattıklarımla ilgili benim ilmimi yaz' dedi. Daha sonra kalem  verilen emri yerine getirdi. 

(örnekler Hz. Muhammed'in hayatı- Martin Lings)






Nisa sursesinden bir ayetle yazımı bitirmek istiyorum:

'Fakat onlardan ilimde derinleşmiş olanlar ve iman edenler, sana indirilene ve senden önce indirilenlere iman ederler. Onlar, namazı kılan, zekatı veren, Allah'a ve ahiret gününe iman edenlerdir. İşte onlara büyük bir mükafat vereceğiz.'

Hepinize hayırlı cumalar!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...